Διασκευή παραδοσιακών κτηρίων σε παραδοσιακό Ξενώνα χαμηλής ενσωματωμένης ενέργειας και αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας
Ο παραδοσιακός ξενώνας βρίσκεται σε ορεινό χωριό της Ηπείρου και λειτουργεί όλο το χρόνο. Πρόκειται για συγκρότημα από παλαιά υφιστάμενα κτήρια αλλά και προσθήκες νέων κτηρίων. Ο ξενώνας είχε μελετηθεί από το γραφείο παλαιότερα τόσο στο επίπεδο της αποκατάστασης-επανάχρησης των υπαρχόντων κτηρίων, όσο και της σύνθεσης-προσθήκης των νέων κτηρίων. Η κατασκευή έγινε με τη χρήση τοπικών υλικών όπως λίθοι και ξυλεία, με αποτέλεσμα η ενσωματωμένη ενέργεια για την κατασκευή του έργου να είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τον συμβατικό τρόπο δόμησης. Το μεγαλύτερο μέρος των λίθων έχει προέλθει από τις επιτόπου εκσκαφές και από παλαιά κτίσματα στο οικόπεδο που κατεδαφίστηκαν, ενώ οι τράβες είναι από ξυλεία της περιοχής.
Αφού ολοκληρώθηκε και λειτούργησε, σε μεταγενέστερη φάση προτάθηκε η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην χωροθέτηση των ηλιακών πανέλων ώστε να μην αλλοιώνουν την εικόνα του κτηρίου ή του παραδοσιακού οικισμού. Οι ηλιακοί συλλέκτες καλύπτουν το 100% των αναγκών Ζ.Ν.Χ. τη θερινή περίοδο και σημαντικό μέρος την χειμερινή περίοδο, ενώ παράλληλα υποβοηθούν την θέρμανση. Η αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη θέρμανση και το Ζ.Ν.Χ. έχει σαν συνέπεια το κτήριο να αναβαθμίζεται σε κατηγορία Β, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν από την εφαρμογή των παραδοσιακών προτύπων (π.χ. εμφανής λιθοδομή).
Το αποτέλεσμα είναι ένα παραδοσιακό σύνολο αρμονικά ενταγμένο στο περιβάλλον του, με σύγχρονες παροχές και υψηλή αισθητική, το οποίο ταυτοχρόνως επιτυγχάνει υψηλή περιβαλλοντική επίδοση.